Google+

Een waterval aan tijd

Een reactie plaatsen

juli 29, 2016 door Raymond Zachariasse

Veel mensen hebben een droom. Dat kan zoiets simpels zijn als een nieuwe auto of een nieuwe tv, maar – en dat vind ik persoonlijk een van de belangrijkste – geluk voor jezelf en je familie. Maar hoe bereik je dat? De meest simpele manier is om er gewoon aan te beginnen. Spaar elke maand 25 euro voor die tv en binnen een jaar of twee heb je die gloednieuwe kijkbuis. Hetzelfde geldt voor een auto, hoewel ik dan kan aanraden om meer dan 25 euro per maand te reserveren.

Buiten deze materialistische behoeften, zijn er ook wensen als geluk voor familie en vrienden, en een succesvol leven. Bij die laatste geldt ook weer: gewoon doen. Maar waarom doet niet iedereen dat? Wat houdt ze tegen? Veel mensen zullen, denk ik, tijd als een belemmerende factor noemen. Ik geef toe, ik heb dat zelf soms ook. Met mijn dochter thuis en werkende vrouw buiten de deur, is het voor mij soms ook lastig om een goede balans te vinden tussen thuiswerken en het gezinsleven. Ik heb ook niet overal tijd voor. Maar is dat wel zo? Zijn er op een dag echt geen momenten dat ik even niets te doen heb? Denk aan naar de wc gaan of de tijd dat je naar bed gaat. Zelfs in bed is veel te doen. Je kunt natuurlijk voor de ontspanning een boek lezen, maar het is prima mogelijk om nog even een presentatie af te maken op je tablet of laptop. Dus er is tijd, op een dag van 12 uur zelfs genoeg, denk ik.

Laat ik eerst eens kijken hoe ik het zelf oplos. Op de wc gebruik ik mijn mobiel om mijn mail te checken, of om nog even op Facebook die laatste nieuwe prospect op te zoeken. Deze mobiel gaat overal mee naar toe, dus bij de HEMA, net als ik brood gekocht heb en even samen met mijn dochter bij het vieruurtje (koffie en gebak voor 2 euro tussen 4 en 6 uur) zit te chillen mail ik nog wat, of – en dat vind ik echt een uitkomst – ik gebruik Instagram. Daarnaast schrijf ik wat als mijn dochter op bed ligt. Natuurlijk blijven mijn hersenen in beweging, dus bij de bakker bedenk ik een nieuw plot voor een van mijn boeken en bij de kapper ga ik mijn todo-lijstje nog eens na.

Dus er is tijd, alleen het is verborgen. Je moet jezelf trainen om het te zien en om er ook actief mee aan de slag te gaan.

Er zijn ook shortcuts. Ik noem een aantal programma’s en websites die voor mij werken:

Instagram
Instagram is een programma voor je mobieltje wat eigenlijk hetzelfde werkt als Twitter. Dus korte boodschappen typen (gaat snel en kost weinig tijd) en versturen. Er zit echter een pluspunt aan verbonden: foto’s. Met je mobiel in de hand maak je zo een snapshot van wat je eet, de vlinders in je tuin, het boek wat je aan het lezen bent, de tekening die je aan het maken bent etc. Voeg daar wat handige hashtags aan toe (door deze kernwoorden kunnen andere mensen je post makkelijk vinden. Zet ergens een # voor en kies een woord zoals amwriting. Iedereen die dat ook doet en die hashtag gebruikt, weet je nu te vinden. Daarna kunnen ze je volgen of de post liken. Beiden erg goed voor je virtuele karma.
www.instagram.com

LinkedIn
Wat facebook is voor de normale gebruiker, is LinkedIn voor de professional. Natuurlijk is het woord ‘professional’ erg vaag, want wanneer ben je dat? Iemand die alles netje geordend heeft of serieus bezig is zijn sokken op kleur te sorteren, zou je ook een professional kunnen noemen. Laten we uitgaan van mensen die met een eigen zaak bezig zijn, of die geinteresseerd zijn in bedrijven en alles wat er omheen draait.
LinkedIn dus. Net zoals Facebook kun je dit platform gebruiken als een sociaal netwerk. Tegenwoordig heb je ook posts die je kunt liken, maar je kunt natuurlijk ook zelf posts plaatsen. Dat laatste is prima om jezelf te profileren en het hoeft niet veel tijd te kosten. Link naar een artikel dat je ergens hebt gelezen, post een blog wat je in de wee-hours hebt geschreven (’s nachts dus) of hou je profiel up-to-date. Ik hoorde van iemand dat je daar wel een dag mee bezig kunt zijn. Zeker. Dat KUN je, maar het hoeft niet. 20 Minuten per dag is genoeg. Geef ook her en der wat ‘likes’ en je creert binnen de kortste keren een buzz.
www.linkedin.com

Wunderlist
Met Wunderlist kun je precies hetzelfde als met een ouderwets kladblokje. Laat ik dat voorop stellen. Dus er had hier ook ‘pen en kladblok’ kunnen staan. Maar ik ben mobiel, dus ik gebruik Wunderlist. Met deze app kun je boodschappenlijstjes maken. Ik gebruik ze om mezelf er aan te herinneren dat ik nog brood moet kopen, maar ook mijn zakelijke dingen zet ik erin. Zoals ‘blog schrijven’, ‘brief posten’, ‘Indesgn kopen’ (yay, gedaan, dus die kan weg). Deze app synchroniseert met je PC, dus op elke computer zou je dit lijstje op kunnen vragen. Er is ook een knop voor elke activiteit geplaatst, dus als je iets af hebt, klik hierop en vink daarmee je taak weg. Heerlijk.
www.wunderlist.com 

Moneybird
Oke, dit is alleen voor de freelancers onder ons. Iedereeen die wel eens een factuur stuurt, zal vast begonnen zijn in Word of Excel. Vingers. Wie? Juist, velen onder ons dus. Ik ben geen uitzondering, maar gaf het wel snel op omdat vooral het BTW berekenen een nachtmerrie bleek te zijn. Administratie is niet mijn sterkste punt, dus daarom Moneybird. Met dit programma kun je gratis (of voor 10 euro per maand met een normaal abonnement) facturen uitschrijven (heerlijk) en ook meteen via een handig overzicht je BTW-aangifte invullen. Jaarrekeningen zijn ook makkelijk uit te draaien en je kunt zelfs je accountant – heb je die nog wel nodig? – uitnodigen om mee te kijken. Ideaal. Moneybird, en de concurrenten, maken het leven van een freelancer echt een stuk makkelijker. Het kost ook niet zoveel tijd, want tijd is kostbaar. Toch?
www.moneybird.nl

Trello/Wrike
Weer voor kleine zelfstandigen die ook wel eens samenwerken met anderen. Deze tools zijn gratis en je kunt er heel makkelijk je planning in kwijt. Dus je todo-lijst, wanneer iets af moet zijn, wat je al gedaan hebt en je kunt het delen met iedereen in je groep. Je hebt geen office manager meer nodig. Deze programma’s zijn veel goedkoper (maar zien er wel minder leuk uit dan de gemiddelde office manager, is mijn ervaring).
trello.com
www.wrike.com

Facebook
Hate it or love it. Ik denk dat dat toch wel een algemene regel is voor dit medium. Het heeft het leven van veel mensen veranderd. Soms goed, soms slecht. Maar het staat als een paal boven water dat het invloed heeft. En die invloed kun je gebruiken. Post je dagelijkse beslommeringen op het platform, maar zoek ook naar prospects. We denken weinig tijd te hebben, dus de snelste manier is om lid te worden van groepen binnen je eigen interesse- of werkgebied. Hierdoor krijg je dagelijks de prospects op een presenteerblaadje aangereikt. Goed, je moet nog wel even zoeken, maar als ik even voor mezelf kijk, er zijn genoeg mensen die een post beginnen met: ‘ik heb een boek geschreven, maar wat nu?’ Prima clickbait, want ik hap wel. Ik vertel wie ik ben en wat ik doe. Ik deel gratis tips uit (zoals dit artikel) en hoop zo mensen geinteresseerd te krijgen. Net zoals bij LinkedIn is dat al een paar keer zo gegaan.
Dus als je naast je kattenfoto’s ook nog eens 10 minuten besteed aan het doorscrollen van de topics in een groep, dan weet ik zeker dat je er veel meer uithaalt dan nu misschien het geval is.
Houd wel een stelregel in je achterhoofd: Facebook is een virtueel cafe, dus mensen zitten daar in het algemeen om te ontspannen. Oefen dus geen druk uit. Zeg gewoon wat je te bieden hebt en wacht dan af.
www.facebook.com

Er zijn vast nog aanvullingen te vinden voor mijn betoog (die hoor ik graag), maar ik hoop wel dat je mijn punt meegekregen hebt. Tijd heb je niet, tijd maak je. Plan het een en ander anders in, maak gebruik van de tijd dat je toch niets zit te doen en je zult zien dat je veel meer uit een dag kunt halen dan nu.

Deze post is gebaseerd op mijn ervaringen. Er kunnen dus geen rechten aan ontleend worden. Er mag natuurlijk wel verwezen worden naar mijn Facebook-pagina of website.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

RSS Aanbiedingen

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Onze partners

250*250 DecoDeco Muurstickers Sprookjescamping 300x250

Klik hier om deze website te volgen en meldingen over het laatste nieuws te ontvangen via email.

Doe mee met 279 andere volgers

%d bloggers liken dit: